Tänkvärt

 

Nu är det dags att skörda! Så här i augusti – som tidigare kallades just skördemånaden – får vi njuta av frukten från våren och sommarens arbete. För den som gödslat, rensat och vattnat, detta år med särskild omsorg och iver, får glädjas över färgsprakande buketter, bär och frukter i mängd, så mycket att såväl vänner som bekanta fått äta sig mätta av näringsrika godsaker. I mitt andliga liv gäller detsamma. Frukten: som Paulus beskriver med orden kärlek, glädje, frid, tålamod, självbehärskning… (Ef 5) är resultatet av den omsorg jag ägnat mitt andliga liv. Det är lätt att ha stora ambitioner på våren, ivrig kutar jag iväg till trädgårdshandeln och kommer hem med allt fler grödor för plantering, men att sedan hålla ut! Att orka med rensningen när det finns så mycket annat roligare att göra, eller komma ihåg att vattna när jag själv njuter av solen i fulla drag. Många gånger har jag kommit hem från en resa och mötts av uttorkade krukor, en del har gått att rädda, med mycket möda, ofta tilltufsade för alltid, andra har varit stendöda. Ogräs som fått tillåtas att härja fritt har tagit över och kvävt annat till döds.

Jesus ger oss en liknelse om en såningsman (Luk 4). Du som läser detta har tagit emot trons frö i ditt liv. Vårda det! Låt inte ogräset kväva det, eller solen bränna det tills det sakta tynar bord – ge det näring! Guds ord är föda! Gå till källan med levande vatten för att släcka törsten, vattna ditt andliga liv. Jesus har lovat att den källan aldrig ska sina. Vårda, stötta och rensa, låt inte det som inte ger en god och nyttig skörd kväva dig, med bekymmer och oro för det som inte är viktigt, låt inte snabbväxande och till en början vackra men förrädiska blommor växa sig starka, skymma sikten, och hindra himmelens ljus att tränga ner. Var rädd om det trons liv som är planterat i dig, vårda och vattna. Många gånger tar det tid innan vi kan se hur det växer. När hösten kommer måste vi också vakta oss mot kylan. Den andliga gemenskapens värme, i gudstjänster och bönegrupper, böner och samtal, fungerar som ett gynnsamt microklimat där vi kan söka skydd. Låt oss tillsammans bygga ett andligt växthus i höst, en värmande atmosfär av längtan efter liv, växt och skörd.

Jag vill smaka gott! Jag vill bära frukt som består, som ger glädje och näring åt människor runtomkring. Jag vill inte skjuta vattenskott eller ätas upp av skadedjur, jag vill växa, blomma ut, bära frukt och mogna. Jag vet inte hur få mina dagar är. När dödsbuden kommer påminns jag åter om att jag bara vet att det är just denna dag har jag, Och jag vill inte komma på skam, se tillbaka på mitt liv och se att inget bar frukt, att alla tankar och planer jag hade, inte blev mer än just drömmar, det som växte var nåt annat. Så på med arbetsbyxorna och trädgårdshandskarna, ska det bli tulpaner till våren, så är det dags nu, att gräva och plantera. ”Stå fasta, och var stadligt rotade i honom så att ni tillsammans med alla de heliga förstår att fatta bredden och längden och höjden och djupet och lära känna Kristi kärlek som är väldigare än all kunskap, tills hela Guds fullhet uppfyller er”, Ef 3:16-19.

 

Välkommen in i värmen! I Elimkyrkan. Här finns redskap för din andliga trädgård!

 

Elisabeth ÅgrenTankvart.jpg


”Föröka er där och bli inte färre. Och sök den stads bästa dit jag har fört er i fångenskap och be för den till HERREN. När det går väl för den, går det också väl för er.

 

Jeremia 29:6-7

 
stäng